Läk och detoxa efter explant med tips från Madeleine Svärd

Läkning och detox efter explant

På den här delen av sidan hittar du tips, råd och information som Madeleine Svärd, grundare av Lymfsystemet.se har skrivit. Madeleine är utbildad lymfmassör, lymfambassadör och även yogalärare. Många som lider av BII har även problem med lymfsystemet, för fler tips råd om hur du kan stötta lymfsystemet så kan du också gå in på Madeleines populära Instagramkonto Flowly Lymfhälsa Yoga.

Minska svullnad efter explant

Video som hjälper dig som genomgått en explantoperation och vill försöka minska din svullnad post op.

Detox – Var börjar man?

Nu är explanten gjord, eller kanske i alla fall bokad, men vad gör man sen för att hjälpa kroppen med avgiftningen? Måste man göra nåt? 

För en del funkar kroppens egen metylering (avgiftning) bättre än för andra. Kanske räcker en explant för att kroppen ska komma i balans och må bättre. Men många av oss har sämre avgiftning (vilket antagligen är anledningen till att vi insjuknade i BII) eller har hunnit bli väldigt sjuka. Då kan det vara så att bara en explant i sig inte ger den bättre hälsan vi önskar, eller…

Utrensningssymptom – Vilka är dom och varför drabbas man?

Om man har gjort en explant, eller om man ändrar kosten radikalt (t ex genom att byta skräpmat mot frukt och grönt) så startar man en reningsprocess i kroppen. Den börjar då rensa ut skräp och toxiner ur kroppen för att sedan kunna bygga upp systemet igen och stärka immunförsvaret. Efter en utrensningsperiod har kroppen renat sig och nått en bättre nivå av hälsa, så det är i grunden något väldigt positivt.

Men för att nå dit kan du behöva stå ut en period med sk utrensningssymptom pga att kroppen hamnar i tillfällig…

Kroppens detox-pathways

Kroppens detox-vägar, sk pathways, är de vägarna som kroppen använder för att rensa ur toxiner, virus, bakterier, slagg m.m.

Vår kropp har fantastiska system för att naturligt detoxa oss varje dag. Men för oss med överskott på toxiner eller som fortfarande lider av vissa symptom kan det vara bra att ge dessa system lite extra kärlek.

Ex på symptom som visar på hög toxinbelastning eller nedsatt avgiftningsförmåga i kroppen: låg energi…

När läkningen blir en stress

Jag vill ta upp något viktigt, som jag tror många av oss, inklusive jag själv behöver påminnas om. Det är att man lätt kan känna en stress av alla positiva förändringar man vill införa i jakten på hälsa. Man kanske är med i många olika Facebookgrupper kring hälsa & kost. En del mer strikta än andra.

Man dras åt olika håll och stressen över allt bra man BORDE göra, köpa, läsa, prova på, dricka och äta kan bli övermäktig…

Vad är binders och varför är de viktiga?

Binders är olika ämnen som binder/drar till sig toxiner och för med sig dessa hela vägen ut ur kroppen, genom magen. De är därför en otroligt viktig komponent när man gör någon typ av detoxkur. Tänk att om du ska eliminera en kroppslig inkräktare så måste du också aktivt hjälpa din kropp att göra sig av med denna.

Våra kroppar har en naturlig avgiftningsförmåga och klarar en del själv. Men om vi inte aktivt detoxar så kan det vara så att den toxiska belastningen blir för hög…

Detoxa med epsom-saltbad

Epsom-salt har använts i hundratals år för avslappning och utrensning. Saltet består av magnesium och sulfat och just kombinationen av dessa stimulerar kroppens naturliga avgiftning.

Saltet drar ut toxiner från kroppen ut genom huden – som är en av våra viktigaste sk detox pathways…

Filtrerar dina njurar bra?

Njurarnas viktigaste uppgift är att bilda urin och via urinen göra sig av med kroppens avfall. Det är genom njurarna, via lymfsystemet, som slagg, toxiner och överflödig vätska filtreras ut från kroppen. Får vi inte ut tillräckligt med avfall, stannar det kvar och åker runt i kroppen och man mår sämre. Det är alltså otroligt viktigt att njurarna filtrerar bra.

Här får du veta hur du kan testa om dina njurar filtrerar bra och hur du kan hjälpa dina njurar att filtrera bättre!

Detoxa med infraröd bastu – allt du behöver veta

Att svettas generellt och att basta IR-bastu i synnerhet, är svårslaget när det kommer till detoxing, och är dessutom så underbart skönt. 

Här sammanfattar jag allt du behöver veta om IR-bastande:

  • Alla dess fördelar

  • Hur varmt man ska basta och hur länge

  • Vad man behöver tänka på

  • Vilka som inte bör basta

Oljor som stimulerar läkning

Att massera sina ärr stimulerar läkning och luckrar upp stagnation. Efter ungefär 6-8 veckor (om ärren läkt ihop) kan man börja använda oljor. Detta för att stötta läkningen ytterligare om man vill.

Vissa oljor, särskilt sk essentiella oljor, dvs koncentrerade oljor extraherade från växter, har nämligen antiinflammatoriska- och antibakteriella egenskaper. De sägs därför påskynda läkning och minimera ärren…

Hårmineralanalys – för och nackdelar

En hårmineralanalys är en typ av hälsoanalys som visar kroppens närings- och mineralstatus upp till 8 veckor bakåt i tiden. Den mäter halten av mineraler i hårvävnaden och återspeglar till viss del hur stor mängd av dessa element som finns i kroppsvävnaden. Man brukar även kunna se nivåer på en del giftiga ämnen såsom ex aluminium och kvicksilver.

Utöver det brukar man kunna få en bild av ens ämnesomsättning och så kallade metaboliska typ. Det är ett populärt test just för att det påvisar mineralbrister och tungmetaller från kronisk giftexponering…