breast implant illness

Kroppens Detox-pathways

Kroppens detox-vägar, sk pathways, är de vägarna som kroppen använder för att rensa ur toxiner, virus, bakterier, slagg m.m. Våran kropp har fantastiska system för att naturligt detoxa oss varje dag. Men för oss med överskott på toxiner eller som fortfarande lider av vissa symptom kan det vara bra att ge dessa system lite extra kärlek.

symptom som visar på hög toxinbelastning eller nedsatt avgiftningsförmåga i kroppen:

  • Låg energi
  • Hjärndimma
  • Huvudvärk
  • Viktökning/svullnad
  • Magproblem
  • Eksem & utslag
  • Sömnsvårigheter
  • Ångest & nedstämdhet
  • Smärta & ledvärk
detox pathways

Kroppens 6 stora pathways

Här är kroppens stora detox-pathways samt tips på hur man kan se till att dessa är öppna och fungerar bra:

HUDEN

Huden är ansvarig för nästan 1/4 av kroppens dagliga detoxprocess. Huden ansvarar för både att skydda oss från att släppa in toxiner, bakterier mm och för att släppa ut det som redan kommit in. När vi svettas förstoras våra porer och kroppen kan, via huden, göra sig av med massa toxiner.

TIPS 1: Boosta hudens detox genom att: torrborsta, motionera och viktigast av allt – att svettas. Många av oss kan ha svårt att svettas men att svettas kan man öva upp genom ex att basta IR-bastu.

TIPS 2: Tänk på vad du smörjer din hud med för produkter (smörj bara in dig med sånt du skulle kunna äta!) och vad du använder för tvättmedel etc.

Lungorna

Via luften och andningen får vi in luftburna toxiner, mögel, avgaser mm i kroppen. Så bästa sättet att hålla lungorna rena är att undvika detta. Men på samma sätt som vi andas in skadliga ämnen kan vi rena oss med frisk luft och ökad syresättning.

TIPS: Andningsövningar (ex pranayama), meditation, yoga och motion ökar vår syresättning och boostar våra lungors förmåga att rena oss. Bara att andas in saltrik luft vid stranden kan boosta oss!

HUDEN

Lymfsystemet är en ”sidekick” till levern o rensar ut slagg och överflödig fett o vätska. Genom att aktivera och stötta det ganska trögflytande lymfsystemet kan vi hjälpa kroppen att rensa ut slagg, överflödig vätska och toxiner (se många av mina tidigare inlägg kring lymfsystemet). Lymfsystemet fungerar bara när du är i lugn-och ro-systemet (det parasympatiska). Undvik därför stress.

TIPS: Stimulera lymfsystemet så ofta du kan via andningsövningar, egenvårdsmassage (se mina videos), torrborstning, lymfmassage/dränage, yoga och simning/bad. Torrborstning är extra bra då det inte bara detoxar huden utan stimulerar lymfflödet samt ger en försiktig intern massage.

MAGE/tarm

Matsmältningssystemet har stor påverkan på vår hälsa. Våra tarmar absorberar vatten från smält mat och omvandlar toxiner och rester till avföring. En fiberrik kost som är rik på råa frukter och grönsaker underlättar processen och boostar ditt immunförsvar.

Bästa sättet att detoxa matsmältningssystemet är att se till att det hela tiden är i rörelse (man ska helst gå på toaletten 1-2 ggr/dag).

TIPS: Drick mycket vatten, ät mycket fibrer (fibrer agerar som en borste i tarmen som borstar längst tarmväggarna och tar med sig toxiner ut). Annan mat som stöttar matsmältningen extra bra är: fänkål, selleri och betor. De innehåller både fibrer och ämnen som minskar inflammation.

Levern

Vår viktigaste detox-kanal. Huvuduppgiften är att filtrera blodet som kommer från matsmältningssystemet, innan det passerar vidare till övriga kroppen. Den hjälper till att ta till vara på näringsämnen och eliminera skadliga ämnen, tungmetaller och alkohol. Den bryter även ner fett och stabiliserar ditt blodsocker.

Bästa sättet att stötta levern är att dels undvika sådan kost som belastar levern (alkohol, fett osv) samt att äta sk korsblommiga växter (ex gröna grönsaker som broccoli, blomkål, grönkål, brysselkål och grönbladig sallad osv). De är fyllda med näringsämnen och fibrer och innehåller svavel som stöttar detoxprocessen.

TIPS: Mariatistel (milk thistle) och maskros i te eller kapslar kan boosta leverns funktion. Mariatistel sägs vara så kraftfull att den stimulerar cell generation och triggar bildningen av glutation som är en detox-antioxidant.

Njurarna

Njurarna är ansvariga för att filtrera blodet och att rensa ut toxiner via urinen. Det bästa sättet att stötta njurarna på är att se till att du är hydrerad genom att dricka tillräckligt mycket vatten.

TIPS: Drick minst 2 liter/dag. Samt gärna örtteer gjorda på ex maskros. Vissa örter/växter är extra vätskedrivande, vilket ökar produktionen av urin och hjälper till att flusha njurarna: alfalfa, maskros, persilja, enbär.

Övrigt:

Att detoxa och rensa ut handlar såklart lika mycket om vad du stoppar in i kroppen. All mat som ökar inflammation (bl.a socker, gluten, vete, mjölk) försämrar vår avgiftning. Alkohol är giftigt för alla våra system. Fetter/oljor/transfetter höga på omega 6 är väldigt svåra för vår lever att bryta ner (solrosolja, rapsolja mm). Kokosolja, avokadoolja och olivolja är bättre fetter, rika på omega 3.

Skrivet av: Madeleine