Breast implant illness i svensk media

MEDIA OCH LÄNKAR

På den här sidan finner du länkar till artiklar, reportage och även information om hur du rapporterar biverkningar av bröstimplantat. Du kan även hitta vart din kirurg bör rapportera dina biverkningar. Vi uppdaterar löpande med artiklar och länkar men ibland kan vi missa saker. Känner du att det saknas någon viktig artikel eller länk så tveka inte att maila och berätta detta så lägger jag mer än gärna till.

Breast implant illness

Johannas bröstimplantat gjorde henne sjuk – fick tala inför Sveriges plastikkirurger

Johanna Krig i Stockholm är en av dem som drabbats av tillståndet Breast Implant Illness. Nu driver hon både en sajt och sociala medier-konton för att sprida kunskap till andra kvinnor om BII, som inte är någon erkänd diagnos i Sverige.

bröstförstoring

Cecilia tog ur sina bröstimplantat – fick livet tillbaka

Cecilia Lantto Belin i Karlskrona mådde dåligt i flera år, med stark smärta, trötthet och hjärtklappning. När hon började läsa på om tillståndet BII, Breast implant illness, som inte är någon erkänd diagnos i Sverige, övertygades hon om att det var vad hon drabbats av. Veckan efter att hon tagit ut sina bröstimplantat i silikon började symptomen avta och idag är hon fri från dem.

under livet poddcast

sofia gästar podden ”under livet” där hon pratar om BII

Sofia Fagerstedt opererade in silikonimplantat i sina bröst 2008 och därefter drabbades hon av en rad osammanhängande och livsslukande symtom. Det tog flera sjukskrivningar och flera år innan hon en dag upptäckte Breast Implant Illness, en sjukdom som i Sverige inte klassas som en sjukdom. Ännu. Hör Sofias berättelse – hon är en oerhört stark kvinna som vägrade ge upp. Idag har hon fått sitt liv tillbaka men återhämtar sig fortfarande från den förgiftning som silikonimplantaten orsakade i hennes kropp.

Under kniven

SVT-dokumentären under kniven:
”Johanna blev sjuk av bröstimplantaten”

I SVT-dokumentären ”Under kniven” berättar Johanna Krig om hur bröstimplantaten som opererades in ledde till en rad komplikationer och många korrigerande operationer. Johannas medverkan finns i avsnitt 3.

Sofhia blev sjuk av bröstimplantat

Sofhia blev sjuk av sina bröstimplantat: ”Kände mig döende”

I början av 2020 genomgick Sofhia en bröstförstoring men drömmen om större bröst slutade i ångest, smärta och obotlig trötthet. Efter att Sofhia Eriksson skaffade bröstimplantat fick hon det ena konstiga symptomet efter det andra och vården stod handfallen.
– Livet var bara ett mörker, säger Sofhia till Aftonbladet.

Breastimplantillness

Pia, 48, var sjuk i 17 år av sina bröstimplantat. Läs hennes berättelse på femenine.se

Pia Bodelson beskriver sitt liv som ett aktivt familjeliv. Med intressen som träning, hälsa, umgänge med familj och vänner levde hon som vem som helst. Men för 17 år sedan förändrades allt för att hon opererade in silikonimplantat i brösten. Ända sedan dess har hon varit kroniskt sjuk och sökt vård. Efter många olika turer hos läkaren, där ingen förstod sig på hennes ospecifika symptom, bestämde hon sig för att operera ut implantaten, en så kallad explant.

Artikel från FEMINA sept. 2020

Fem kvinnor berättar för femina om hur de blev svårt sjuka av sina bröstimplantat

I Sverige skaffar cirka 5 000 kvinnor per år bröstimplantat, enligt Plastik- och estetiska specialistföreningarna.

Håravfall, en enorm trötthet, intensiva smärtor, problem med matsmältningen, utslag, försämrat minne, nedsatt syn. Femina har pratat med fem kvinnor som alla vittnar om ett drastiskt försämrat hälsotillstånd efter sina bröstoperationer och i reportaget kan man ta del av deras historier.

Sofia: ”Mina bröstimplantat gjorde mig sjuk”

När Sofia förstorar brösten börjar hennes hälsa att svikta och under elva år lever hon i en mardröm. En avgörande händelse ska få Sofia att lägga sig under kniven igen och räddar troligtvis hennes liv. ”Jag är mitt eget bevis,” säger Sofia som fick grava biverkningar av sina bröstimplantat och berättar sin historia i denna podcast.

Johanna blev sjuk efter bröstförstoring: ”något hände med immunförsvaret”

Johanna Krig gjorde en bröstförstoring – och blev sjuk. Sammanlagt fick hon 30 olika fysiska symptom efter operationen. Dr. Birgit Stark, specialist plastikkirurgi, berättar om det senaste inom forskningen och menar att sjukdomen som kan följa efter ett ingrepp är sällsynt, men hur sällsynt eller vanlig tycks ingen veta.

breast implant illness

Ann-Charlotte Berglund fick allvarliga biverkningar av sina bröstimplantat. hon blev så sjuk att hon började planera sin begravning. 

I Malou efter 10 berättar Ann-Charlotte om när hon gjorde sin bröstförstoring och blev sjuk i Chrons, fick kräkningar, cancer och många olika symptom pga sina bröstimplantat.

Marie blev svårt sjuk efter bröstoperationen – tusentals kvinnor drabbas

Sedan man startade bröstimplantatsregistret i Sverige 2014 kommer allt fler vittnesmål in från kvinnor som fått problem med sina implantat. Marie Sundberg från Boden är en av dem och berättar för nyhetsmorgon om sina erfarenheter av BII.

Hon tog bort silikonbrösten – började må bra igen

Marie Sundberg från Boden skaffade implantat för att få större bröst – men skönhetsingreppet kostade henne hälsan. Hon blev sjuk efter bröstförstoringen och först när hon tog ut implantaten började hon må bra igen.
– De här ”shitbagsen” förstörde nästan mitt liv, säger Marie Sundberg och kastar upp de utopererade silikonbrösten på köksbänken.

Martina, 24, varnar efter bröstförstoringen: ”Ärrad”

Ljuskänslighet, andningssvårigheter och sömnproblem
Det är symptom som 24-åriga Martina Sarac brottas med dagligen efter att ha gjort bröstförstoring 2015 och nu vill hon varna andra att inte gå samma väg.
– Min kropp är ärrad för livet, säger hon.

SARA, 28: ”Jag blev sjuk av mina bröstimplantat”

Ledvärk, ångest och försämrat minne. Det är bara några av de symtom som Sara Backlund, 28, kände av veckor efter hennes andra bröstoperation och nu vill hon varna andra.

Susanna, 33: ”Jag blev sjuk av bröstimplantatet”

Susanna Leinonen-Roeim, 33, opererade in ett bröstimplantat som 18-åring men kort därpå började hon må allt sämre. Detta är något som Nyheter24 tidigare skrivit om.

– Jag var så rädd, jag trodde att jag skulle dö, kroppen visade så många gånger att något var fel, berättar Susanna.

Karissa Pukas YouTubevideo

The TRUTH about BREAST IMPLANTS – Breast Implant Illness (Before/ After Pics)

Sanningen om bröstimplantat – Med Sara & Susanna

En poddcast gjord av två drabbade kvinnor där de bland annat intervjuar andra kvinnor. I podden berättar kvinnorna som intervjuas om sina hur de blev sjuka i breast implant illness och vart de befinner sig i sin sjukdomsresa.

”Why i removed my breast implants”

”That day I joined a growing community of women suffering from unexplained autoimmune symptoms potentially related to Breast Implant Illness. It’s taken me over 21 years to get here.”
Det finns många bra länkar i den här artikeln.

Johanna blev sjuk av silikonimplantaten

Johanna opererade brösten – blev sjuk

Johanna Krig, 32, bestämde sig för att operera brösten, vilket var ett beslut som hon har ångrat många gånger sedan dess.
– Jag kände panik, det var bara som ett mörker och jag har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv, säger hon. 

Bröstimplantat sjukdom

Bröstoperationen höll på att kosta johanna livet

Ända sedan tonåren har Johanna tyckt att hon haft fula och hängiga bröst och drömt om att en dag få göra en bröstoperation. I det här podcastavsnittet berättar hon om hur biverkningar av bröstimplantat höll på att kosta henne livet och vart i läkningsresan hon är.

Länkar till webbplatser och annat relevant

Det finns MASSOR att hitta online idag om BII, klicka här för att hitta mer info om BII. På sidorna som vi valt att länka till nedan så finns mycket nyttig information att hämta. Nu är alla dessa sidor på engelska, men de är fullproppade med information och länkar så vårt råd är att du kikar på dem och inhämtar den informationen som du kan och orkar.

Rapportera biverkningar av bröstimplantat

Ska du göra en explant pga att att du misstänker att du har drabbats av Breast Implant Illness så har vi två viktiga länkar att förmedla. Detta för att biverkningar av bröstimplantat ska registreras för en korrekt statistik.

BRIMP

Bröstimplantatregistret, BRIMP, är ett nationellt kvalitetsregister som har funnits sedan 2014 och syftet med det är att förbättra vårdkvaliteten för kvinnor som får bröstimplantat. Det gäller både dem som får implantat i samband med bröstcancerbehandling och dem som låter sätta in implantat för att förbättra sitt utseende. BRIMP är till för att minska komplikationer, öka patientsäkerheten och säkerställa likvärdig vård i hela landet.” Brimp står fritt från kommersiella intressen och det är viktigt att se till att din kirurg gör en anmälan till BRIMP efter explant. Vissa kirurger gör inte detta och då blir det inte registrerat att du fått biverkningar av dina implantat och valt att operera ut dem.

LÄKEMEDELSVERKET

Här kan du själv anmäla biverkningar av bröstimplantat som du drabbats av och det är något som vi verkligen råder dig att göra. Du kan antingen ringa nummer 018-17 46 00 (växeln) och där be om att bli kopplad till ”Medicinteknik”. Där tar dom hand om ärenden gällande bland annat implantat och kan hjälpa dig vidare och på länken nedan så kan du själv läsa mer om anmälan.