breast implant illness

Att använda oljor under läkningen

Att massera sina ärr stimulerar läkning och luckrar upp stagnation. Efter ungefär 6-8 veckor (om ärren läkt ihop) kan man börja använda oljor för att stötta läkningen ytterligare om man vill.

Vissa oljor, särskilt sk essentiella oljor, dvs koncentrerade oljor extraherade från växter, har nämligen antiinflammatoriska- och antibakteriella egenskaper och sägs därför påskynda läkning och minimera ärren. Man måste dock använda oljorna medan ärren fortfarande är under läkning för bästa effekt. Äldre ärr (+6 mån) är svårare att minska synligheten på.

essentiella oljor

8 populära oljor som används för ärrvård 

Kokosolja

Agerar som en tjock, återfuktande barriär vilket gör att den är särskilt effektiv att använda tidigt i läkningen. Sägs också boosta kollagenproduktionen. Är perfekt att använda som bas att blanda ihop med starkare, essentiella oljor. Obs! Ska vara oraffinerad organisk.

Vitamin e-olja

En antioxidant som motverkar oxidering och bekämpar fria radikaler, samt boostar kollagen vilket förbättrar hudens elasticitet.

Frankincense (essentiell olja)

Känd för att stötta sk cell-regenerering vilket ökar tillväxten av nya hudceller som växer över ärret och jämnar ut huden.

Lavendel (essentiell olja)

Känd för dess många positiva effekter men även för att stimulera hudtillväxt. Är lugnande och antibakteriell och särskilt effektiv vid smärta och irriterad hud.

Tea tree (essentiell olja)

Populär olja som stöttar immunsystemet och har både antibakteriella, antivirus- och svamp-minimerande egenskaper vilket minskar risken för infektion.

Sandelträ/Sandalwood (essentiell olja)

Kallas ofta mirakel-medel med både antiinflammatoriska, antiseptiska, cell-genererande och uppmjukande egenskaper.

Geranium (essentiell olja)

Kallas ”kvinnooljan” då den har antidepressiva egenskaper och sägs hjälpa vid PMS och klimakteriebesvär. Den är även känd för att ge vacker hud, är antiseptisk- och antiinflammatorisk och ökar blodcirkulationen precis under huden vilket stimulerar läkning.

Hedblomster/Helichrysum (essentiell olja)

Har starka antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper och stimulerar hud-regenerering. Perfekt för att läka ärr, brännskador, bristningar och olika hudproblem.

Viktigt att veta om oljor:

De mest högkvalitativa oljorna är rena, organiska och utvunna ur växter. Använd essentiella oljor med försiktighet då de kan irritera huden om man är känslig. Alla reagerar olika. Prova på din friska hud först och låt det gå minst 24h innan du provar på dina ärr.

Hur använder man essentiella oljor?

För att undvika hudirritation så spär man ut essentiella oljor genom att blanda dom med en basolja innan man smörjer den på huden. Ex på bra basoljor är kokosolja, avokadoolja, mandelolja, olivolja och sesamolja. Obs! De ska vara kallpressade och organiska. Man kan blanda flera olika essentiella oljor och göra en egen mix. Blanda ordentligt innan användning.

Utspädning: börja på ca 15 droppar essentiell olja på ca 6 teskedar basolja. Man kan gå upp till ca 60 droppar essentiell olja på 6 teskedar basolja.

Exempel på en populär blandning hos BII-are:

25% kokosolja

50% vitamin E-olja

25% frankincense (essentiell olja)

Skrivet av: Madeleine