HITTA ALL INFORMATION DU BEHÖVER OM BREAST IMPLANT ILLNESS

OM BREAST IMPLANT ILLNESS

Breast Implant Illness, förkortat BII, är ett samlingsnamn på de symptom som hundratusentals kvinnor världen över upplever är orsakade av deras bröstimplantat. Det finns i dagsläget inget test som kan påvisa om symptomen som du lider av är kopplade till dina bröstimplantat. Samtidigt så har FDA, Amerikanska motsvarigheten till Svenska Läkemedelsverket år 2020 erkänt att det finns kvinnor som upplever systemiska symptom till följ av sina bröstimplantat. Allt fler kirurger börjar förstå att bröstimplantat kan orsaka symptom och ohälsa hos kvinnor och erbjuder explant en bloc-operationer för de som uppvisar symptom. Här kan du hitta några av de kirurgerna.

Många som lider av BII blir ofta felaktigt diagnostiserade och felbehandlade i den traditionella sjukvården. Ofta får de heller inget gehör för deras misstankar om att implantaten gör dem sjuka. Detta trots mängder av studier och forskning inom ämnet. Idag är Breast Implant Illness en så kallad ”uteslutningsdiagnos”. Det betyder att alla andra potentiella orsaker och sjukdomar är noga utredda och uteslutna med prover/undersökningar m.m. via en eller flera vårdgivare och/eller specialister. 

Symptom på Breast implant Illness

Det kan vara svårt att förstå hur tänder, ögon, tarmar, leder, hår, mage, hjärna och hud påverkas av bröstimplantat. Men egentligen så är det inte så konstigt som det kan låta, läs vidare så kommer du att få förståelse varför.

Hela vår kropp är uppbyggd av olika ”system” som är organiserade för att din kropp ska ta dig fram i livet. Alla dessa system är beroende av varandra för att du ska kunna gå, andas, äta, tänka, bekämpa virus/bakterier och hålla dig frisk. Ja, för att leva helt enkelt.

De vanligaste symptomen bland kvinnor som lider av BII är: trötthet/låg energi, kognitiva nedsättningar (hjärndimma, minnesproblem), muskel- och ledvärk, huvudvärk, håravfall, svullnad i kroppen, utslag på huden, IBS och problem med binjurar och sköldkörtel.

Klicka på bilden för att förstora

BII är inget nytt

Man kan tro att BII är någonting nytt p.g.a att det är ett begrepp som inte gemene kvinna eller man vet så mycket om. Men sanningen är att första gången som någon rapporterade om Breast Implant Illness var redan år 1990. Journalisten Connie Chung publicerade då berättelser från kvinnor som led av ”mystiska” sjukdomstecken som var relaterade till deras bröstimplantat.

Amerikanska CBS broadcast valde att publicera detta. Varpå plastikkirurger blev upprörda och kritiserade journalisten för att påkalla ”stress och rädsla” hos kvinnor och de påtalade att det inte fanns några bevis för att det hon publicerade var sant. Men sanningen är att det finns en uppsjö av bevis för den som vill läsa, en del av dem, en del finns samlat här på sidan under fakta och forskning.

SYMPTOMLISTA ATT LADDA NER

ladda ner symptomlistan

Precis som det står ovan så är symptombilden av Breast Implant Illness varierad men det finns ändå en mängd av symptom som omnämns oftare än andra. Dessa symptom har sammanställts i en lista, för att du ska kunna skriva ut den och bocka i de symptomen som du själv upplever. Kanske vill du ta den med dig till din doktor, ge den till en anhörig eller vän som du misstänker är drabbad för hon ska kunna kartlägga om BII kan vara orsaken till hennes symptom? Oavsett vad så finns den ett klick bort.

Alla kroppens system kan påverkas av BII

Bröstimplantat kan påverka och orsaka störningar i de flesta av våra kroppsliga system. Metaboliska (energi), endokrina (binjurar, hormoner och sköldkörtel), immunsystemet (virus, bakterier, parasiter, autoimmunitet m.m), neurologiska (kognitiva funktioner), matsmältning (näringsbrister, matintoleranser, allergier, IBS m.m). Därför är symptomen utbredda inom alla dessa områden, vilket är tydligt i listan över symptom.

Här kan du läsa om andra kvinnors upplevelser av Breast Implant Illness och dess symtom.

Varför drabbas vissa av Breast Implant Illness?

1. SILIKON kan förgifta oss

BII har ingenting att göra med vilket märke eller typ av bröstimplantat du har. BII förekommer hos kvinnor som har både silikon och koksaltimplantat. Silikon innehåller över 40 olika kemikalier och neurotoxiner (enligt rapporter framtagna av FDA, Federal Drug Administration i USA) och det finns teorier om att BII-symptomen hos vissa kvinnor egentligen är en sorts silikonförgiftning.

De giftiga kemikalierna och tungmetallerna i silikongelé är kända för att störa det endokrina systemet och de är inflammatoriska, cancerogena och påverkar både immunsystemet, vår tarmflora och skapar ett giftpåslag i våra organ.

Tyvärr är man inte skonad om man har koksaltimplantat då dess hölje också består av silikon, och man har sett att många kvinnor som opererat ut just koksaltimplantat dessutom haft mögelpåväxt inuti implantaten.

Klicka på bilden för att förstora

Källor finner du HÄR

2. Medfödd känslighet och sämre metylering

En del som opererat in implantat reagerar kraftfullt och blir sjuka relativt omgående efter operationen. För vissa dröjer det många år tills de plötsligt börjar känna av en sviktande hälsa med fler och fler symptom.

Detta sägs bero på våra medfödda så kallade genetiska predispositioner. Det betyder att vissa av oss dels är mer känsliga för exempelvis silikonimplantatens innehåll, och dels har sämre metylering (avgiftningsförmåga) än andra.

En del har kanske turen att inte bli sjuka alls, det kan man tyvärr inte veta i förväg. Vissa kroppar har genetiska förutsättningar som klarar av att bära upp en högre grad av belastning än andra.

Med det sagt så finns det studier som visar att cancerformen BIA-ALCL ökar markant när man haft implantat i många år. Det är något att ta i beaktning. (Se källa HÄR). Ingen vet hur just din kropp kommer att reagera på implantat. Inte heller om du kommer att insjukna i BII och i så fall på vilket sätt och med vilka symptom och om du kommer att kunna återhämta dig fullt vid en explant.

3. Våra kroppar kapslar in implantaten och slår på vår immunrespons

Även om du inte har denna medfödda känslighet så kan din kropp reagera mot dessa främmande objekt, placerade över ömtåliga organ och körtlar – och slå på kroppens immunrespons. Det är känt av den medicinska industrin att våra kroppar kan försöka stöta ut främmande objekt för att skydda sig.

Man vet också att vårt immunförsvar blir aktiverat när vi har ”inkräktare” i kroppen. Liknande symptom som hos BII kan därför även förekomma hos människor med andra typer av implantat inopererade i kroppen. Det finns en uppsjö av andra benämningar för detta, t ex ”Adjuvant disease” och ”Siliconosis”, ”ASIA” med flera.

Kroppen skyddar dig

För att skydda dig mot det främmande föremålet som opererats in (implantaten) så bygger kroppen upp kapslar runt dem (obs! är ej samma sak som kapselkontraktur*). Detta som ett skydd för att förhindra spridning av det främmande ämnet till resten av kroppen. Kroppen bildar alltid en kapsel kring implantaten, detta sker redan efter ett par veckor och denna kapsel består av ärrvävnad/bindväv.

Vårt immunsystem blir ansträngt när immunresponsen går igång. Det gör oss mer mottagliga för infektioner, bakterier, virus och parasiter, vilket i längden kan leda till låggradig inflammation och i värsta fall autoimmuna sjukdomar. Insidan på dessa kapslar är ett perfekt ställe för infektioner att gro, för biofilm att växa. Insidan bildar dessutom nekros över tiden (cell- och vävnadsdöd).

Bild på Implantat och kapsel

Bild på implantat och kapslar. Källa: Dr Chun

Problemet med texturerade implantat

Texturerade implantat är ytterligare problematiskt då dess textur tros orsaka en mekanisk ”irritation” och är en perfekt grogrund för mikroorganismer. Många av implantaten som används idag är texturerade bör tilläggas, men i olika grad. Dessa typer av implantat har en erkänd ökad risk för en speciell cancersort.

Detta är ett lymfom/lymfkörtelcancer som heter BIA-ALCL som står för: ”Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma”.

På svenska så blir det Bröstimplantatassocierat anaplastiskt storcellslymfom. Mer om BIA-ALCL kan du läsa om du klickar på knappen nedanför.

*Kapselkontraktur: har du drabbats av kapselkontraktur så är det en komplikation som innebär att kapseln blir tjockare än vad den ska och ”kramar” åt implantatet. Du kan även få ont och det kan strama i det drabbade bröstet och det kan kännas hårt. Bröstet kan även se hårt och ”bolligt” ut eller få en konstig form

4. Implantat ”andas” och kan läcka silikon

Att komplikationen ”implantatruptur” kan uppstå, dvs att ett implantat får en spricka, blir de flesta informerade om vid en bröstförstoring. Men det finns också studier på att implantat faktiskt kan läcka mikroskopiska partiklar av silikon, trots att de är helt intakta. Detta kallas på engelska för ”gel bleed”. Vilket innebär att ditt implantat dagligen kan ”andas/svettas” ut små, små giftiga partiklar ut i kapslarna som sedan kan ta sig vidare ut i din kropp och göra dig sjuk.

Många som har gjort explant, dvs opererat ut sina implantat, har kunnat se denna gel bleed på de utopererade implantaten. Då är implantaten fuktiga och kladdiga på ytan. Det finns även kvinnor som det läckt silikon ur bröstvårtorna på. Även om det kanske hör till de mer extrema fallen och det då handlat om ett trasigt implantat som orsak.

Bild på så kallad Gel bleed

Här kan man se sk ”gel bleed” på utsidan av ett implantat. Källa: Dr Chun

5. Dålig tarmflora förvärrar symptomen

Många av oss har, redan innan en bröstförstoring, patogener och parasiter i vår tarm orsakat av dålig tarmflora. Eller så försämras vår tarmflora efter operationen. En dålig tarmflora kan nämligen bero både på medfödd känslighet, kost, stress, antibiotikakurer och högt giftpåslag i kroppen.

Man kan alltså ha en känslighet redan innan en operation. Detta som blir värre av det kroppsliga traumat en operation innebär i form av belastning på immunförsvar, starka mediciner, antibiotika och smärtlindring.

Den dåliga tarmfloran kan leda till att vi inte kan bryta ned mat ordentligt. Det i sin tur kan leda till att en näringsbrist uppstår då flera viktiga enzymer, vitaminer och mineraler saknas. Dessa behöver vi för att detoxa ordentligt och upprätthålla ett starkt immunförsvar. På sikt kan det i sin tur leda till inflammation och autoimmuna sjukdomar. Vår tarmhälsa och kosten är därför oerhört viktigt att jobba med när man påbörjar sin läkningsresa.

Vad ska jag göra om jag är drabbad?

1. LÄS PÅ

Om du har bröstimplantat och misstänker att du är drabbad av BII så är det bra att börja med att läsa på så mycket du bara kan om BII och symptombilden. Det kan du göra här på breastimplantillness.se och hitta värdefull information.

Kartlägg dina symptom och försök att sätt upp de på en tidsaxel för att bättre förstå ditt mående och när alla symtom börjat.

Läs gärna andra drabbade kvinnors historier och erfarenheter och sök stöd och information i de Facebookgrupper som finns under Community. Det är oerhört stärkande att hitta stöd och uppleva att man inte är ensam. För vi är långt ifrån ensamma av att ha insjuknat i BII.

2. UTESLUT ANNAT

Om du misstänker att du har insjuknat i BII så är det bra att kontakta sjukvården för att utesluta andra sjukdomar, brister eller medicinska tillstånd. Du kommer antagligen inte att få så mycket stöd från varken din vanliga läkare eller din ursprungliga plastikkirurg i BII-frågan. Även om man ibland kan ha tur och träffa någon som stött på det tidigare eller är påläst till viss del så är det tyvärr inget man kan räkna med än sålänge.

Det finns som sagt idag inget test som kan identifiera BII och BII förminskas därför ofta av plastikindustrin och läkare. Det enda du i slutändan kan gå på är din symptombild och din egen magkänsla. Det kan kännas tungt och ensamt men försök komma ihåg att du delar detta tillstånd med tusentals andra kvinnor och så mycket som upp till 3 av 4 upplever en lättnad i sina symptom när implantaten är uttagna.

Oavsett om det är bröstimplantaten som gjort dig sjuk från början, eller om bröstimplantaten ”bara” var det som fick bägaren att rinna över i din redan känsliga kropp, så mår du troligtvis bättre utan belastningen och gifterna från implantaten i kroppen. Lita på din inre visdom. Silikon och koksaltimplantat består trots allt av giftiga ämnen som inte hör hemma i våra kroppar.

3. OPERERA UT IMPLANTATEN

Om du känner dig helt övertygad om att du faktiskt lider av BII så är den allmänna rekommendationen att göra en så kallad explant så snart du har möjlighet. Det innebär att man opererar ut sina implantat och det är viktigt att det utförs på ett korrekt sätt, för att minimera skadan i din kropp och underlätta din framtida läkning. Det finns en egen sida med samlad information om explantkirurgi, rekommenderade kliniker samt annat som kan vara bra att veta på dig som går i explant-tankar. Här finns den sidan!

4. STÖTTA KROPPEN

Efter en korrekt utförd explant så kommer din kropp att påbörja en läkningsresa, som kan ta månader eller år. Lita på din kropps förmåga att läka och ha tålamod. När vi behandlar den rätt och ger den rätt förutsättningar har den fantastiska möjligheter att läka, återuppbygga sig och hamna i balans igen. Under Läkning & Detox finner du viktig kunskap och information som kan guida och stötta dig i din läkningsprocess.