breast implant illness

Vad gör njurarna och varför är de viktiga?

Njurarnas viktigaste uppgift är att bilda urin och via urinen göra sig av med kroppens avfall. Det är genom njurarna, via lymfsystemet, som slagg, toxiner och överflödig vätska ska filtreras ut från kroppen. Även ämnen som läkemedel utsöndras via urinen.

Det är alltså njurarna som ska få ut allt vårt skräp ur kroppen. Lyckas de inte filtrera (vilket de flesta av våra njurar inte gör) – så kommer mycket skräp åka tillbaka in i kroppen igen. Njurfiltrering är nyckeln till att hela lymfsystemet ska fungera. Det spelar ingen roll hur duktig man är på att göra egenvårdsmassage eller gå på lymfmassage, om allt slagg du sätter i omlopp inte kan rensas UT ur kroppen. Då kan du till och med må värre än innan.

Avfallet kan även ta sig ut genom huden, och när lymfsystem och njurar är överbelastade är det vanligt att man t ex får hudutslag, eksem, acne, rosacea, klåda osv. Det är alltså otroligt viktigt att njurarna filtrerar bra!

Drabbad av breast implant illness

GRUNDFÖRUTSÄTTNING FÖR FILTRERING

För att vi ska kunna detoxa behöver vi vara i vårt parasympatiska nervsystem, dvs vårt ”Rest and Digest”, vårt ”Cleanse and Heal”. Inte förrän vi kan släppa tanken på att fightas med tigrar (”Fight and Flight”) kan kroppen fokusera på att rensa och släppa ut sånt som inte ska vara där.

Detta är den i särklass viktigaste grundfaktorn för att våra njurar ska kunna filtrera. Har man då t ex svaga binjurar pga ex långvarig utmattning, så filtrerar njurarna tyvärr sämre. Binjurarna, som sitter ovanpå våra njurar, är som av- och på-knappar. Är vi utmattade så är våra binjurar trötta och är de det så kommer våra njurar inte kunna filtrera särskilt bra.

Hur kan man kolla om njurarna filtrerar?

Torrfasta

Torrfasta i minst 12h, dvs ät eller drick inte något från ex kl 20 på kvällen till minst kl 8 på morgonen.

Kolla kisset

Kissa i en glasburk direkt på morgonen och titta på urinen. Låt det stå en stund och ev sjunka till botten. Hur ser det ut? Har det sediment i, dvs är lite grumligt och med vita ”moln” i så filtrerar det bra. Om det är alldeles klart, som äppeljuice till utseendet, så filtrerar njurarna inte bra.

Här är en jättebra video om njurfiltrering:

Hur kan jag hjälpa mina njurar att filtrera bättre?

Om du inte filtrerar bra så finns det mycket man kan göra för att stötta njurarna. Det är dock viktigt att försöka göra det i rätt ordning. Det är vissa bitar som behöver vara på plats innan man går djupare.

Vatten

Drick mycket vatten (minst 2,5l/dag) samt gärna citronvatten, sellerijuice, och örtteer.

Minska Stress

Du måste vara lugn och tillfreds innan du går djupare i detox. Glada binjurar är en förutsättning. Återhämta dig genom: meditation, yoga, power naps, god sömn och att reda ut ev emotionella trauman.

Frukt

Ät så mycket frukt du kan, optimalt är 80% frukt. De bästa frukterna är vindruvor, vattenmelon och de sura frukterna, som citron, lime, apelsin, grapefrukt, ananas, jordgubbar, kiwi, mandariner och tranbär.

Stimulera njurarna

Stimulera njurarna med ricinolja. Massera in olja på nedre delen av ryggen där njurarna sitter och ha gärna en värmekudde på en stund. Går även att smörja mage och vid levern.

Stötta

Om njurarna trots allt ovan inte filtrerar bra kan man gå vidare till att stötta med ört-och parasitkomplex. Bäst är att rådgöra med ex homeopat , naturterapeut eller detoxspecialist.

Egenvård

Jobba gärna parallellt också med att stötta lymfsystemet genom egenvårdsövningar (se videos under Utbildning). Lymfsystemet, njurarna och tarmen samverkar i hela detoxprocessen.

Visst är det spännande med njurfiltrering? Jag gjorde testet hemma och filtrerade INTE bra och sen jag börjat jobba ytterligare med ökat fruktintag och örtkomplex har jag börjat må mycket bättre!

Hoppas denna kunskap kan hjälpa även dig!

Skrivet av: Madeleine