Detoxa med infraröd bastu – allt du behöver veta

Att svettas och att använda infraröd bastu är svårslaget när det kommer till detox. Här sammanfattar jag, Madeleine Svärd, det viktigaste du behöver veta om infraröd bastu!

Hur använder man en Ir bastu?

Hur länge bastar jag?
Börja med bara 5-10 min per gång och öka tiden successivt så att du ser att du kan tolerera värmen. Bygg upp tiden långsamt till ca 30-60 min.

Hur varmt ska det vara?
Börja lågt på ca 40-45 grader och trappa långsamt, för varje gång upp till 55-60 grader. Det är inte mer effektivt ju varmare det är. Det viktigaste är att det är lagom varmt för just dig och att svettningen kommer igång.

Hur ofta använder jag en IR bastu?
Det är idealiskt att basta 2-3 ggr/vecka, men en del, som t ex har en egen bastu hemma, bastar varje dag när de är vana.

6 Fördelar med infraröd bastu

1. UTRENSNING

Huden är en av våra viktigaste så kallade ”detox pathways”, dvs kanaler ut ur kroppen. När vi svettas så öppnar våra porer upp och vi kan göra oss av med gifter och tungmetaller. Forskning visar att just eleminering av tungmetaller sker mer effektivt via svett än via urin och i en infraröd bastu svettas man 2-3 gr mer än i en traditionell bastu! Ett tips är att ta en binder (ex aktivt kol) precis innan bastun för extra stöd i utrensningen, här kan du läsa mer om utrensning.

2. BRA FÖR VÄRK, LEDER & LYMFSYSTEM

IR-bastuns röda ljus går långt in under huden (4,5 cm in i vävnader och leder) och värmer upp kroppen inifrån (istället för utifrån som i en vanlig bastu). Inre organ, muskler och leder värms upp och aktiverar cellförnyelse vilket också lindrar stelhet och värk. Fibroser (hård fettvävnad) mjuknar, svullnad minskar och slaggprodukter drivs ut med ditt svett vilket förbättrar lymfsystemet.

3. STÄRKER IMMUNFÖRSVARET

Kroppen bekämpar naturligt infektioner genom att höja kroppstemperaturen via feber. IR-bastu aktiverar immunsystemet och kroppens temperatur blir förhöjd, som en ”låtsas-feber”. Det ökar antalet blodkroppar i kroppen, slår ut eventuella infektioner (virus och bakterier tolererar nämligen värme dåligt) och stärker immunförsvaret. Många upplever därför att de blir piggare och får mer energi av att basta.

4. ÖKAR FÖRBRÄNNINGEN

Kylningsprocessen som kickar igång när man bastar skapar likartade hjärt-kärlfördelar som när man tränar och kan beskrivas som en form av passiv träning. Ett IR-bastubad på 30 min motsvarar i snitt en förbränning på cirka 600 kcal.

5. LINDRAR HUDBESVÄR

Den ökade blodcirkulationen och djupa reningen i huden skapar en lyster och ger en förbättrad elasticitet. IR-bastu kan även minska besvär med eksem och psoriasis, verka uppmjukande på ärrvävnad och minska celluliter.

6. STRESSREDUCERANDE

Den djupa uppvärmningen av musklerna vars temperatur samtidigt är mycket lägre och behagligare än värmen i traditionell bastu är väldigt avslappnande för kroppen. Det sägs också förbättra sömnen. Avslappning i sig stimulerar läkning då man aktiverar det parasympatiska nervsystemet (lugn-och ro-systemet).

Vad ska man tänka på?

Svårt att svettas i början

Många av oss kan ha svårt att svettas, vilket är vanligt när kroppens avgiftning fungerar sämre generellt. Det går dock att öva upp. Ju mer du bastar desto bättre kommer du bli på att svettas.

Kraftfullt

Att basta IR-bastu är ganska kraftfullt, det är därför väldigt viktigt att starta mycket korta stunder och öka tiden successivt så att du ser att du kan tolerera det. Notera också hur du mår dagen efter. Blir du extra trött och får huvudvärk kan du behöva gå långsammare fram.

Vätskeobalans

När man svettas så mycket hamnar kroppen lätt i obalans och det är därför viktigt att fylla på med elektrolyter (kalium, natrium, magnesium osv). Går att köpa färdigt pulver på ex Bulkpowders och man kan blanda eget hemma (ex vatten och havssalt) eller så kan man t ex dricka kokosvatten och äta vattenmelon. Bra att ta extra tillskott av vitaminer och mineraler också om man bastar ofta.

Dyrt & svårt att hitta

Det är dyrt att köpa en egen IR-bastu och det kan vara svårt att hitta ställen att basta på om man bor på en mindre ort. Ett tips är att kolla skönhetssalonger och spa som erbjuder detta. Obs! Bli inte lockad av tanken på att köpa en billig bärbar IR-bastu, de är gjorda av giftig plast och kemikalier som du inte vill ha in i din kropp. Basta helst i en bastu gjord av trä (helst cederträ eller hemlock) av ett bra märke. Vill man investera i en egen bastu, som jag har gjort, så rekommenderar jag det svenska märket Luxway, eller det populära amerikanska märket Clearlight.

Vilka bör INTE använda ir bastu?

  • De som har implantat: allmänna rekommendationer från plastikkirurger osv är att det är ok att basta med implantat pga att silikon inte smälter förrän vid 200 grader. Men vi BII:are vet bättre och att ökad värme ger ökad så kallad gel bleed. Detta kan förvärra dina symptom rejält.
  • De som är nyopererade. Vänta minst 2 månader efter explant innan du börjar.
  • De med amalgam: värme gör att kvicksilverångor alstras vilket du kan bli väldigt sjuk av. Bäst är att amalgamsanera på ett bra ställe innan du börjar.
  • De som är gravida
  • De med någon typ av akut pågående infektion i tand, led eller hud.

Skrivet av: Madeleine Svärd, @fowly_lymfhälsa_yoga