I början av september i år gick amerikanska FDA ut med information om att det inkommit rapporter om olika cancersorter sammankopplade med bröstimplantat.

Bland annat så är det olika typer av lymfom (cancer i immunsystemet) samt en cancersort som benämns som BIA-SCC (Breast implant associated squamous cell carcinoma) som utvecklas i kapselvävnaden som bildas runt bröstimplantat.

Cancer av bröstimplantat: BIA-SCC, bia-alcl samt olika typer av lymfom

Squamous cell carcinoma (SCC) betyder skivepitelcancer på svenska. Lymfomen som beskrivits är inte samma lymfom vid namn BIA-ALCL, utan det är alltså andra typer av lymfom som nu kan sammanlänkas med bröstimplantat.

När FDA gick ut med den här informationen i september så hade färre än 20 fall av BIA-SCC diagnostiserats och under 30 fall av olika typer av lymfom. I dagsläget så har man alltså fastställt att bröstimplantatsbärare kan drabbas av flera typer av lymfom, skivepitelcancer och anaplastiskt storcellslymfom. Här finns en artikel att ta del av som är på svenska.

cancer av bröstimplantat

vad fda egentligen säger är att de inte har en aning om hur många som kommer att drabbas

I nuläget väljer FDA att gå ut med informationen om att de tror att det är ovanligt att drabbas av BIA-SCC och de olika typerna av lymfom som kopplats till bröstimplantat. Precis som de fortsätter att säga att det är ovanligt att drabbas av BIA-ALCL. I samma mening så helgarderar de sig med att säga att man inte vet hur stor risken är att drabbas i dagsläget för den som har implantat. Med andra ord så vet man inte hur många som kommer att insjukna och hur stor den egentliga risken för den som har bröstimplantat är.

FDA uppmanar läkare, sjukvårdspersonal, personer som har implantat idag, personer som önskar att operera in implantat att de ska informeras om dessa risker.

Vem kan drabbas av dessa olika cancersorter?

Till skillnad från BIA-ALCL som tycks drabba större andelen av kvinnor som har texturerade implantat så ser det lite annorlunda ut med BIA-SCC samt de andra typerna av lymfom som rapporterats. Fallen som rapporterats har varit kvinnor med släta implantat, texturerade implantat, koksaltimplantat och silikonimplantat. FDA fastställer att det är en växande problematik och att deras förståelse för den här typen av risker ökar.

Här kan du läsa vad FDA skrivit:
https://www.fda.gov/medical-devices/safety-communications/breast-implants-reports-squamous-cell-carcinoma-and-various-lymphomas-capsule-around-implants-fda

Symptom på BIA-SCC

  • Knölar i brösten eller i armhåla
  • Förhårdnad i bröstet
  • Smärta
  • Hudrodnad eller hudförändringar
  • Ena bröstet svullnar upp

Det verkar som om BIA-SCC är en mer aggressiv cancer än exempelvis BIA-ALCL och risken för spridning verkar också var högre. Här finns en rapport att ta del av: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278994/

Till dig som har bröstimplantat idag

Får du symptom kring brösten som inte känns igen – kolla upp dessa! Det kan kanske ta emot att gå till läkaren ibland, eller söka sig tillbaka till sin plastikkirurg för hjälp, men det är verkligen jätteviktigt.

Det händer ibland att kvinnor som söker hjälp blir hemskickade med en klapp på huvudet, lugnande ord och ett nonchalant ”Det där är inget, läs inte så mycket skräckhistorier på nätet, du behöver inte vara orolig.”

Mitt råd till er: Är du orolig, känns något fel – då ska du söka vård och du ska göra det tills att någon tar dig på allvar. Du kan söka hjälp på vårdcentralen som kan remittera dig vidare till bröstmottagning. I vissa landsting finns det bröstcentrum eller bröstmottagningar som du kan söka dig till direkt. Ge inte upp! Det kan finnas ganska stora kunskapsglapp i vissa fall när det kommer till just bröstimplantatsrelaterade cancersorter då de inte är jättevanliga, ta med information till den vårdpersonalen som du ska träffa, det skadar aldrig att vara väl förberedd och välinformerad som patient.

Till dig som funderar på att operera in bröstimplantat

Det finns massor jag vill säga här, men var informerad. Läs allt du kan hitta och från botten av mitt hjärta önskar jag innerligt att du låter bli att operera dig, bröstimplantat kommer aldrig att vara värda din hälsa, den är det mest värdefulla du har.

Johanna Krig,
Breast Implant Illness informatör i Sverige