Lotta drabbades av bröstcancer och opererades i januari 2022. Innan sin bröstcanceroperation diskuterade hon med sin bröstkirurg. Han övertygade Lotta om att silikonet som implantatet var gjort av var ”top notch”. Kirurgen försäkrade henne om att hon skulle må mycket bättre både fysiskt och psykiskt med implantatet än utan.

”Det bara är dåligt silikon som man reagerar på”

Lottas magkänsla sa nej då hon var rädd att hennes kropp inte skulle tåla silikonet då hon var känslig mot gluten, mejerier och hade utretts för ME/CFS. Hon hade även haft långa perioder av utmattning i bagaget. Lotta kände helt enkelt att hennes kropp kanske skulle reagera på silikonet, hon berättar:

– Bröstkirurgen sa att de använde sig av medicinskt ”top notch” silikon och att man inte reagerar på det. Han sa att det bara är dåligt silikon som man reagerar, på och som jag troligen läst skräckhistorier om på nätet.

Men såhär efter bröstcanceroperationen önskar Lotta att hon lyssnat på sin magkänsla.

– Väldigt omgående så svullnade det nya bröstet upp och ömmade väldigt mycket. Det var så spänt så det var blankt. ”Normalt vid läkning”, sa bröstsköterskan som jag kontaktade flera gånger. Men jag kände på mig att detta inte alls var normalt, berättar Lotta.

efter bröstcanceroperationen ändrar bröstet färg och spricker upp

Lotta fick antibiotika och väntade i två veckor. Men bröstet var fortfarande spänt och hade börjat ändra färg. En dag sprack stygnen upp och det rann ut gul sårvätska ur bröstet. Lotta ringde 1177 för rådgivning och valde sedan att åka in till akuten. Hon hade känslan av att hennes kropp stötte bort implantatet och hon ville få det bortopererat så fort som möjligt. Lotta berättar vidare:

 – Jag hade cellnekros som behövde klippas bort vid stygnen och bröstkirurgen på akuten tryckte och mjölkade ur massor med gul sårvätska ur bröstet. Jag fick känslan av att hon höll min kirurg som opererat mig om ryggen. Hon sa att hennes teori ändå var att det bara blivit för spänt av implantatet – inte att jag fått en reaktion av själva implantatet. Men det var verkligen inte ett för stort implantat som opererats in. Utan det skiljde nästan två kupstorlekar på det lilla nya vänstra bröstet och mitt andra egna högra bröst.

Lotta kände sig misstrodd av läkarna som ville propsa på att hon skulle behålla implantatet.

– Jag fick verkligen stå på mig mot flera läkare som först föreslog att de skulle försöka sy igen det och ge det några dagar. Det var ren galenskap! Aldrig i livet kände jag och krävde att få det utopererat. Precis som min kropp och magkänsla skrek till mig! Det skulle bort, berättar hon.

Lotta vill varna andra bröstcancerpatienter 

På sjukhuset pratade Lotta med en erfaren bröstsköterska. När läkare och kirurg lämnat rummet så sa sjuksköterskan att hon skulle gjort precis som Lotta. Två dagar senare opererades bröstimplantatet äntligen ut och Lotta kände redan på uppvaket att hon mådde så mycket bättre. Skillnaden var enorm. Hon bad om att få åka hem redan samma kväll då hon kände att sjukvården verkligen svikit henne och att hon helt tappat förtroendet.

– Ju mer jag läser om Breast Implant Illness så känner jag att jag hade rätt, och jag skulle vilja varna andra kvinnor särskilt vid direktrekonstruktion vid bröstcanceroperationen. Att de inte ska låta sig övertalas att sätta in implantat. Mina snabba symptom kanske kom på grund av min känslighet. Medan andra kvinnor med implantat efter cancer kanske får symptom långt senare. Kanske man inte ens misstänker implantatet i så fall, utan bara tror att det är biverkningar efter cancerbehandling eller annat. Därför jag vill nå ut med min historia och skapa debatt även om detta medicinska ”helt ofarliga” silikon landstingen erbjuder, säger Lotta.

”Ologiskt att utsätta en redan så skör och nedsatt kropp för ett implantat som den ska acceptera”

Lotta berättar att om man vill ha en bröstrekonstruktion av egen vävnad som tas från mage och lår så måste man vänta ett år efter sin bröstcanceroperation. Men silikonimplantat blir man erbjuden direkt i samband med sin bröstcanceroperation då det är ett så ”litet” ingrepp. I alla fall jämfört med en rekonstruktion av egen vävnad. Lotta berättar att hon tycker att det är ologiskt egentligen, att utsätta en redan så skör och utsatt kropp för ett implantat som kroppen ska acceptera och läka ovanpå allt annat som händer.

Lotta anser också att ytterligare något att ta i beaktning när man funderar på att operera in implantat vid bröstcanceroperation är att det inte alltid blir så lyckat rent estetiskt:

– ”Det är ingen skönhetsoperation utan en rekonstruktion”, sa de när jag efteråt ifrågasatte den stora storleksskillnaden. Det nya vänstra bröstet var mycket mindre, än mitt kvarvarande högra bröst. Jag menar, jag förstår att det är skillnad mot ett kosmetiskt insatt implantat och ett naturligt bröst. Speciellt då man ju vid bröstcancer måste ta bort mer vävnad för att få bort all cancer. Men man borde vara mer tydlig med att brösten kommer skilja så pass mycket i storlek och inte alls bli symmetriska efter operationen. Iallafall inte om man har lite större byst.
Jag ångrar mig djupt.. men det är väl en mening med det så man kan ha mig som avskräckande exempel på hur det faktiskt kan gå, säger Lotta.

 

Lotta, tack så mycket för att du delade med dig av din erfarenhet om bröstimplantat vid konstruktiv kirurgi vid bröstcancer. Det är ett väldigt viktigt ämne och något som definitivt behöver bli mer informativt, transparent och även göras studier på vad som faktiskt är det bästa i långa loppet för varje enskild patient.

Ta hand om era kroppar ❤️,

Johanna Krig

Läs också:

Om explant

Eller besök vår Instagram för mer information, livsöden och annat rörande BII.