Bild på anna

Elin är mitt i livet. Hon och hennes man försöker bli gravida när ena hennes bröst plötsligt svullnar upp till sin dubbla storlek. Elin blir orolig och söker hjälp. Chockbeskedet, att Elin har cancer, blir sedan ett faktum. Elin hade drabbats av BIA-ALCL, lymfom orsakat av hennes bröstimplantat. Här berättar Elin med sina egna ord om tiden före och efter diagnosen.

”Tänk om det ändå bara är en inflammation”

I början av mars 2021 svullnade mitt högra bröst upp. Det blev nästan dubbelt så stort och hårt. Det gjorde inte ont och jag mådde bra annars. Jag har haft mina implantat i ca 16 år så jag blev orolig att dom kanske gått sönder. Så jag bokade både tid hos en plastikkirurg (Dr Oya på Strandkliniken) samt hos min husläkare, jag ville ha både hängslen och livrem – tänk om det ändå bara var en inflammation..

Akutremiss till bröstcentrum skickas

Dr Oya gjorde ultraljud och konstaterade att jag hade massor av seromvätska/lymfvätska i bröstet. Då jag sa att jag hade en läkartid om 2 dagar tog hon inga prover på mig. (Det hade kostat 7000kr). Hon berättade att det fanns en pytteliten risk att det var lymfomcancer BIA-ALCL men att det var högst osannolikt. Jag fick med mig ett papper hem och tänkte inte mer på det. 2 dagar senare var jag hos husläkaren. Hon skickade en akutremiss till Bröstcentrum på Karolinska. Fick en tid 1 vecka senare. Mammografi, ultraljud samt att dom tömde mitt bröst på seromvätskan och skickade ett rör på testning för BIA-ALCL. Det var ca 1,3 dl vätska i bröstet.

diagnos – BIA-ALCL – cancer av bröstimplantat

Cirka en vecka efter fick jag en kallelse tillbaka till Karolinska i Solna för att träffa en läkare. Han berättade att jag drabbats av denna ovanliga och sällsynta form av cancer. Jag började gråta, så otroligt chockad. Minns inget efter det eller vad han sa. Direkt på plats fick jag ett datum för min operation som skulle äga rum 2 veckor efter. Det var en lång och jobbig väntan men ändå en lättnad att allt gick så fort. Jag berättade också att jag och min sambo försökte bli gravida med vårt andra barn. Hans svar var, vänta med det, lägg det på is tills vi vet hur det blir med din hälsa. 4 dagar efter beskedet gjorde jag ett graviditetstest som visade att jag var gravid i vecka 3. Jag vet inte vad dom tårarna betydde som kom då! Det spelade ingen roll. Nu skulle vi bara klara detta och vara positiva!

Sjukhusvistelse & dränage

Tanken var att jag skulle göra en PET-Scan innan operationen men den avbokades då jag var gravid. Denna ska i regel ALLTID göras innan så läkarna vet vad som väntas så onödiga operationer kan undvikas.

Operationen gick otroligt bra! 3 kirurger opererade samtidigt båda brösten och gjorde en total en bloc. Inget lämnades kvar. Dom skickade vävnad och prover på analys. Jag hade otroligt ont efter då jag inte kunde få rätt typ av smärtlindring. Jag blev kvar 2 nätter på sjukhuset och fick åka hem med dränage som jag själv tömde. Dessa blev kvar i 8 dagar. Fick åka på sårkontroll 1ggr/veckan i 3 veckor.

Pet-CT & nuläget

Läste min journal för några dagar sen, preliminärt ser det inte ut som att cancern spridit sig till kapseln vilket är fantastiskt! Jag ska träffa min läkare 22/4 och får då säkerligen mer information.

Jag är planerad för en annan typ av PET-Scan runt den 20 maj, väntar på datum. Då kommer dom se om den spridit sig och jag kan få ett definitivt besked.

Jag är positiv och hoppas och tror att min operation räcker så vi kan gå vidare och få börja glädjas åt det lilla som växer i min mage

råd till andra kvinnor

Om du börjar få symptom, i detta fall ett uppförstorat och svullet hårt bröst – tveka inte! Boka läkartid och be om att få bli undersökt och testad för BIA-ALCL! 

Läs också:
Mer om BIA-ALCL

Om explant