Tarmsköljning

Tarmsköljning – detox av tarmen

Tarmsköljning – bara ordet kanske får en del att rygga tillbaka. Jag ska erkänna att jag var också lite skeptisk till om det verkligen var någonting för mig. Men sen såg jag så många som nämnde det i de olika hälso- och detoxgrupperna jag är med i. Därför tänkte jag att detta nog ändå var värt att kolla upp. Dessutom är ju tarmsköljning en gammal detoxmetod inom yogan och starkt kopplat till hälsoförbättringar.

Vad är tarmsköljning och vad är det bra för?

Många vittnar om stora effekter på hälsa och mående, att man får mycket energi efter en tarmsköljning då kroppen blir av med massa gammalt skräp. Både slagg, bakterier, patogener och toxiner finns i tarmen och kan ha legat i många år bland slem och tarmfickor. Hela åttio procent av ditt immunförsvar sitter i tarmen och därför kan en tarmsköljning ge stor effekt på det allmänna välmåendet.

Bild på mage och tarmar

Att göra en tarmsköljning är särskilt bra när man har obalanser i kroppen, högt giftpåslag och problem med tarm/mage i form av IBS, svullen mage och andra typer av magbesvär. Om det är någonting jag förstått vid det här laget, så är det att all rening måste börja i tarmen. Det spelar ingen roll hur mycket du försöker detoxa din kropp om du inte detoxat din tarm först. Allt börjar där!

Därför beslutade jag mig för att prova på detta. Jag valde det ställe som många i mina detoxgrupper rekommenderade: Hela Hälsan, som finns i Hjorthagen i Stockholm. De har över 20 års erfarenhet av tarmsköljning och är kunniga inom både kost, örter och detox. Jag har varit där på två besök nu och ska strax berätta mer om min upplevelse och mitt resultat. Först lite mer information om hur det går till.

Hur går en tarmsköljning till?

Tarmsköljningen hos Hela Hälsan utförs med en Colonics-maskin som är den mest avancerade metoden för tarmrening. Behandlingen är behaglig, luktfri, smärtfri och diskret. Man sköljer hela tjocktarmen som är mellan 1 – 3 meter lång med kroppstempererat, filtrerat vatten. En tarmsköljning på Hela Hälsan kostar 2.000 kr.

Då ingår en totalt 3-timmar lång omfattande behandling med både konsultation/samtal, tarmsköljning på 1,5-2,5 timmar inkl akupressur, kinesiologiskt test samt irisanalys. Allt detta ger sammantaget en väldigt bra helhetsbild över tarmhälsan och det är väl värt de investerade pengarna.

Vad ger tarmsköljning för effekter?

  • Kroppen mår bättre av att få rensa ut och avgifta sig. Vattnet för ut avföring, slagg, slem, patogener, bakterier och svamp.

  • Mindre gaser och bättre matsmältning

  • Bättre kvalité på hud, hår och naglar. Mindre eksem osv.

Här kan man läsa mer om hur tarmsköljningen går till samt vanliga frågor och svar.

MItt besök på ”Hela hälsan”

Jag har varit hos Maria på två besök hos Hela Hälsan, med två månaders mellanrum. Maria är varm och kunnig och besöken börjar med att man samtalar om varför man är där och hur man mår. Sen får man göra ett sk kinesiologiskt test där man får reda på vilka födoämnen man tål och inte. Det samt en irisanalys där ögat analyseras utefter klassisk kinesisk kunskap kring kroppens meridianer. Väldigt intressant!

Maria på hela hälsan som utför tarmsköljningar
TARMSKÖLJNING

Om tarmsköljningen, och jag vet att många undrar – det gör inte ont! Visst, det känns lite konstigt och är ju en lite obekväm situation, men man känner sig så väl omhändertagen av Maria. Man får en skön värmekudde på magen och mjuka filtar och jag kände mig väldigt avslappnad och lugn. En bit in i tarmsköljningen gör Maria en akupressur på magen, där hon trycker på tarmarna för att hitta blockeringar vilket hjälper till att lösgöra stagnation och frigöra energi. Jättebra!

Maskar och parasiter

Under första besöket fick jag reda på att jag har väldigt mycket slem i tarmarna vilket tyder på att jag har både obalanser, toxiner och ev parasiter i tarmen. Jag blev rekommenderad behandling i form av örter och ett te som underlättar matsmältningen. Sen var det återbesök efter två månader och då var det mycket konstigt som kom ut (ja, faktiskt både maskar och parasiter! hjälp!) då örtbehandlingen hade frigjort massa slem och slagg från tunntarmen som nu befann sig nere tjocktarmen.

För alla som är lika nyfikna som mig: ja, man kan se med egna ögon vad som kommer ut ur röret och in i maskinen! Om man vill såklart. Jag låg och tittade nästan hela tiden och kunde se hur mycket slem mina tarmar har. Jag såg dessutom ett och annat äckligt i form av både maskar och parasiter. Inte någon tveksamhet där inte. Obehagligt att se men det känns viktigt för mig att veta vad jag har i kroppen för det kommer hjälpa mig på min läkningsresa framåt. Kuriosa: jag vägde mig före och efter tarmsköljningen och jag gick ned ca 1 kilo i vikt varje gång! ?

Tarmsköljning Hela Hälsan

Så här ser Colonics-maskinen ut. I det lilla röret i mitten av maskinen kan man se vad som passerar på väg ut.

Utrensningsbesvär

Efter båda besöken har jag mått lite dåligt på kvällen, med trötthet, lätt illamående, frusenhet och huvudvärk, vilket är klassiska utrensningsbesvär. Detta är dock ganska ovanligt och beror på att jag hade mycket att rensa ut helt enkelt. Dagen efter hade jag dock massa ny energi och kände mig pigg och lätt i kroppen!

Värt att veta är att rensa ut gifter, slem och parasiter med örter är tufft. Örttinkuren är inte jättegod att dricka och ger en ganska kraftig detox men som med allt annat så reagerar alla olika. Jag, som har mycket obalanser i kroppen och dessutom parasiter, har mycket att rensa ut. Det kommer ta tid och ytterligare en eller ett par tarmsköljningar till under hösten. Jag går igenom en tuff period med utrensningsbesvär i form av allt ifrån huvudvärk, extra trötthet, muskel- och ledvärk, känslopåslag – ja till och med svamp i underlivet fick jag en sväng. Hela min kropp rensar sig nu! Det är lite jobbigt men också rätt fantastiskt – jag vet att jag kommer ut renare på andra sidan och att min kropp nu får en chans att göra sig av med skräp jag haft i min kropp i många år.

Rekommenderar tarmsköljning

Alla har ju dock inte så här mycket obalanser, även om jag kan tänka mig att många av oss med BII tyvärr har det på grund av giftpåslaget vi har/har haft i våra kroppar. Funderar du på att göra en tarmsköljning (vilket jag verkligen rekommenderar) så vänta till efter explant om du inte redan explantat, för bäst effekt. Det är ingen idé att rena sig om man fortfarande har gift i kroppen.

Inte alla behöver behandla med örter och för en del kan det räcka med bara ett besök. Oavsett så kan jag varmt rekommendera tarmsköljning hos en seriös och kunnig behandlare, såsom Hela Hälsan. Man får en bra koll på sin tarmhälsa och kan ta steget vidare i sin egna läkning. Faktum är att även om man är helt frisk så mår faktiskt tarmen väldigt bra av att bli av med gammalt skräp, och de flesta människor har mer eller mindre tarmproblem idag på grund av kosten vi äter. För oss som faktiskt är sjuka, vare sig det är i BII eller andra kroniska sjukdomar, så kan tarmsköljning göra enorm skillnad. För återigen, allt börjar i tarmen.

Skrivet av: Madeleine