Giftminimera

7 sätt att giftminimera hemmet

När vi gör explant och detoxar så giftminimerar vi ju insidan av våra kroppar men det är även klokt att försöka minimera gifterna i vår omgivning, särskilt vårt hem där vi spenderar så mycket tid. I hemmet finns tyvärr ofta många ämnen (ex ftalater och bisfenol A) som är både hormonstörande, cancerframkallande och som påverkar immunförsvaret. Jag började giftminimera mitt hem för ca 1,5 år sen och här delar jag med mig av mina bästa tips på hur man kan göra:

1. Byt ut plasten i köket

• Byt ut slevar, stekspadar, plastskålar och andra köksredskap till alternativ i trä, rostfritt stål eller glas. 
• Byt ut 
teflonpannor/non-stick-pannor mot andra i t ex gjutjärn.
• Byt ut matlådor och flaskor av plast till matlådor av glas eller rostfritt stål.
Byt ut fryspåsar av plast till stärkelseplast, ex Ninjaplast eller andra
nedbrytbara plaster.
• Välj gärna oblekta och klorfria kaffefilter och bakplåtspapper

2. Rensa badrummet

• Ta bort schampo och tvålar med tensider som torkar ut huden och byt ut till ekologiska hårvårdsprodukter.
• Se över dina hudvårdsprodukter. Tänk att allt som du smörjer på huden ska du med gott samvete kunna stoppa i munnen. Välj gärna ekologisk hudvård, fritt från parabener och mikroplaster.
• Byt ut deon till en aluminiumfri, sk naturlig deo eller gör en egen på kokosolja och bikarbonat.
• Byt gärna ut tandkrämen med flour till en flourfri, sk naturlig tandkräm, ex från Kingfisher, eller Urtekram.
• Även tvättmedlet tål att ses över. Det finns massor av miljövänliga & ekologiska tvättmedel. Det går även att spara rejält med pengar genom att tvätta med sk tvättnötter.

3. Köp ekologisk mat/frukt

Eko är alltid att föredra men tyvärr dyrt. En del mat är mer prioriterat att köpa eko då de innehåller mer kemikalier än andra. Listan ”Dirty Dozen” visar de 12 grönsaker/frukterna med högst halt kemikalier. De ska du helst enbart handla eko. Ex på dessa är: äpplen, selleri, jordgubbar, vindruvor och potatis. Men även citron är bra att köpa eko om man har det i sitt dricksvatten, och kaffe om man dricker mycket av det.

4. Lufta nya produkter eLLER köp begagnat

Många nya produkter läcker restkemikalier från produktionen och innehåller ofta flamskyddsmedel. Ex nya bilar och soffor. Ofta när man köper nya produkter kan de ha en stark doft i början, det är kemikalier som läcker. Vädra gärna de nya produkterna utomhus tills doften försvunnit. Köp gärna begagnat så ofta du kan.

5. Se över barnens plastleksaker

Gamla leksaker, speciellt mjuka plastleksaker såsom dockor, kan släppa ifrån sig olika hormonstörande ftalater. Välj bort äldre leksaker i plast och även leksaker som tillverkats utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare.

6. Byt ut städprodukterna

Välj gärna ekologiska städprodukter som är miljövänliga och utan skadliga kemikalier. 

7. Använd växter som luftrenare

Gröna inomhusväxter är extra bra som luftrenare. Fredskalla är en särskilt effektiv växt som tar upp många olika slags gifter. Ett tips är att damma av växterna ofta, då renar de luften så effektivt som möjligt.

Utöver detta kan det vara en bra idé att investera i en bra luftrenare och kanske en vattenrenare till kranen (beroende på kvaliteten på ditt vatten).

Slutligen – tänk på att doftljus, doftpinnar och annat ”lukta-gott” i hemmet oftast innehåller en massa skadliga ämnen, som inte är bra för oss att andas in.

Kom ihåg: ta det steg för steg, det kan vara både jobbigt och dyrt att förändra allt och köpa massa nytt på en gång.
Alla steg i rätt riktning gör skillnad. Så välj ett område i taget att se över.
 

Tips på bra onlinebutiker med giftfria och ekologiska produkter:

☘️ Jordklok.se (reklam för Jordklok.se)
☘️ GrönGåva.se (reklam för GrönGåva.se)
☘️ Laplandecostore.se 
☘️ Medvetna.se 
☘️ Devaz.se

 

Skrivet av: Madeleine